Günde iki saatten fazla televizyon izleyen çocuklar şişmanlık ve yüksek tansiyon riskiyle karşı karşıya...
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Selim Kurtoğlu, ABD'de Amerikan Pediatri Akademisinin 4-17 yaş grubundaki çocuklar üzerinde televizyon izlemenin getirdiği zararlar konusunda yaptığı araştırmanın çarpıcı sonuçlar ortaya koyduğunu ifade etti.
Araştırma sonuçlarına göre çocukların günde 2 saatten fazla televizyon izlemesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığının belirlendiğini vurgulayan Kurtoğlu, şunları söyledi:
''Fazla televizyon izleyen çocuk, uzun süre hareketsiz kalıyor. Televizyon izlenirken atıştırma şeklindeki yeme alışkanlığı, beslenme düzenini bozuyor. Ayrıca, televizyonlardaki gıda reklamları da çocukların dengeli beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkiliyor. Bu olumsuzluklar, çocuklarda şişmanlık sorununu beraberinde de yüksek tansiyon şikayetini getiriyor. ABD'deki araştırmaya göre, günde 2-4 saat televizyon izleyen çocuklarda diğer çocuklara oranla 2,5, 4 saatten
fazla televizyon izleyen çocuklarda 3,3 kat daha fazla yüksek tansiyon hastalığı görülüyor.''
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çocuklarda şişmanlık sorununun ciddi bir sağlık sorunu olduğunu kaydeden Kurtoğlu, fazla televizyon izlemenin de bu problemi artırdığına dikkati çekti.
Çocukluk döneminde ortaya çıkan yüksek tansiyon hastalığının, ileri yaşlarda diğer büyük sağlık sorunlarına yol açabildiğini bildiren Kurtoğlu, şöyle devam etti:
''Şişmanlık sorunu bulunan, yağ oranı yüksek olan ve yüksek tansiyon şikayeti olan çocuklarda metobolik sendrom adını verdiğimiz hastalık ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda ileri yaşlarda kalp hastalığı, felç, şeker hastalığı ve kanser gibi çok ciddi sorunlara davetiye çıkarılıyor.
Ayrıca kız çocuklarda polikistik yumurtalık hastalığı adını verdiğimiz tüylenme şikayeti de ortaya çıkabiliyor. Tüm bu sorunların önlenebilmesi için anne ve babaların duyarlı olmaları gerekiyor. Çocukların günde 2 saatten fazla televizyon izlemeleri engellenmeli. Çocukların günde en az 1 saat fiziksel aktivitede bulunması sağlanmalı, hareketsiz kalmaları engellenmelidir.''