HepsijiLerin Mekanına HoşgeLdin !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HepsijiLerin Mekanına HoşgeLdin !

HaDi Üye OL Yada Giriş Yap HepsijiLer Beklemez.
 
AnasayfaPortalAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Ofiste dizlerinizi kırarak oturmayın

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
cemre aşığı
¢ємяє¢ι α∂мιη
¢ємяє¢ι α∂мιη
cemre aşığı


Kadın
Mesaj Sayısı : 516
Yaş : 30
NeRDeNSiN? : cemrenn yataq odasından
HePSiDeN SeVDiĞiN HePsİ KIsI? : cemreee
SiTeMiZ NaSıL? : süffer çünkü hepsi sitesi
Kayıt tarihi : 30/01/08

Ofiste dizlerinizi kırarak oturmayın Empty
MesajKonu: Ofiste dizlerinizi kırarak oturmayın   Ofiste dizlerinizi kırarak oturmayın Icon_minitimePaz Nis. 27, 2008 1:51 pm

Internatinal Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aksoy, ofiste günde 10-12 saat boyunca durağan pozisyonlarda çalışan kişilerde hareketsizlikten dolayı birçok sağlık sorunu ortaya çıktığını söyledi.
Doç. Dr. Aksoy, “İşyerinde en sık yapılan yanlışlardan biriyse dizleri 90 derecelik açıyla tutarak oturmak” dedi.

Doç Dr. Aksoy, “Çünkü diz kapağındaki kıkırdak arkadaki kemikle temastan yumuşak hale geliyor. Uzun süre aynı pozisyonda kalınca da, ayağa kalkıp gezince bile geçmeyen diz ağrıları ortaya çıkıyor” dedi. Bu rahatsızlığa ‘tiyatro bulgusu’ denildiğini kaydeden Doç Dr. Aksoy, “Çünkü bu sorunu yaşayan kişiler, tiyatro ve sinemaya gittiklerinde en uçtaki koltuğa koridora doğru dönerek otururlar. Uzun süre aynı yerde oturamazlar ve dizlerinde ağrı ortaya çıkar. Bu nedenle bacakların uzatılarak oturulması, masa altına yükseltici konulması gerekiyor” diye konuştu.

Masa başında çalışarak yapılan işler nedeniyle en çok sırt, boyun, bel ağrıları, omuz ve diz sorunları ile karşılaşıldığını belirten Doç Dr. Aksoy, şunları söyledi:

“Ağrı kasta belli bir noktada odaklanıyor, kasın hareket kuşağı içinde spazm oluşuyor. Adale kasılıyor, kasıldıkça ağrı oluyor. Ağrı spazmı, spazm da ağrıyı yaratıp kısır döngü oluyor. Kronik boyun ağrılarında kişi başını sağa sola çevirmekte bile sıkıntı çekiyor. Röntgen, MR çekiliyor, basit boyun fıtığı olduğu söyleniyor, ameliyata kadar gidiyor. Sırt ve boyun ağrıları hareketsizlik nedeniyle yoğunlaşıyor.”

AĞRILARIN NEDENLERİNDEN BİRİ DE REKABET DUYGUSU

Doç. Dr. Aksoy, gerginlik, yetiştirme kaygısı, rekabet duygusu, işe dair kaygılar ve mesainin geç saatlere kadar uzamasının ağrıların en sık rastlanan nedenleri arasında olduğunu söyledi. Sırt üstü yüzmenin sırt ve bel kaslarının hareket ettirilmesi açısından büyük fayda sağladığını bildiren Doç Dr. Aksoy, “Bunun yanı sıra şiddetli ağrıların giderilmesi amacıyla iyi bir fizik tedavi ve fizyoterapi gerekiyor. Psikolojik desteğin yanı sıra bazı antidepresan ilaçlardan da yararlanılıyor. Eğer ağrılı noktalar çok artarsa, bazen nodüllerin içine ağrı kesiciler yapmak gerekebilir” diye konuştu.

Ağrıları azaltmak için işyerinde de bazı düzenlemeler yapılabileceğine dikkati çeken Doç. Dr. Aksoy, şunları söyledi:

“Ofiste monitör tam karşıda olmalı. Koltuğun arkası dik olmalı, dizler 90 derece açıyla tutularak oturulmamalı. Sırt arkasına destek yapılmalı. Daha az görülen ama oldukça yer tutan sorunlardan biri dirsek ve el-bilek hastalıkları. Dirseğin tam arkasında bir kese var. Bu kese içi boşaltılmış hava yastığına benziyor. Dirseğin masadaki zorlayıcı hareketleriyle yumurta akı gibi bir sıvı oluşuyor, ağrılara yol açıyor. Tedavisi buz uygulamak, keseyi boşaltmak, bazen de kesenin alınmasıyla yapılıyor. Bilgisayar kullanımı da birçok rahatsızlığa sebep olabiliyor. Örneğin mouse kullanmaktan dolayı parmağı oynatan tendon kılıflarında sıvı birikiyor. Bu durumda klavye kullanmayı bırakmak lazım. Çünkü parmaklarda da ağrı ortaya çıkıyor. Dinlendirmek ve buz yapmak sorunu gideriyor, ama vücut isyan ediyor. El ve dirsekte sinir sıkışması oluyor. Bu durumda eli dinlendirmek, sabitleyici basit ateller kullanmak, ilaç tedavisi önerilebiliyor, bazen de ameliyat gerekiyor”

AĞRILARA ÇÖZÜM YÜZME VE YÜRÜYÜŞ

Doç. Dr. Aksoy, uzun oturmalarda, kuyruk sokumu kemiği zorlandığını söyleyerek “Bu durumda oturulan koltuk yumuşak minderlerle desteklenmeli, ortası delik minderler kullanılmalıdır. Tüm bu ağrılara karşı ise günde 20 dakika, haftada üç gün sırt üstü yüzmek faydalıdır. Su içinde kollar kenara konularak bisiklet çevrilmesi ve ayakların çırpılması da ağrılara karşı iyi gelir” dedi. Spor yapmanın da faydalı olabileceğine işaret eden Doç. Dr. Bülent Aksoy, “Eğer spor salonda yapılıyorsa, koşu bandını rampa haline getirmeden düz konumda yürümek gerekiyor. Çünkü eğimli koşularda dize binen yük artıyor. Açık havada toprakta, çimde koşu veya yürüyüş yapmak daha yararlı oluyor” diye konuştu.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://hepsicilerfanclub.catsboard.com
 
Ofiste dizlerinizi kırarak oturmayın
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
HepsijiLerin Mekanına HoşgeLdin ! :: HER TELDEN :: sağlık köşemiz-
Buraya geçin: